Pchełka burakowa

Pchełka burakowa należy do tej samej rodziny co pchełka rzepakowa, lnowa i inne. Chrząszcz, długości 1,5—2 mm, jest czarny z brązowym lub zielonym połyskiem. Zimują owady dorosłe. Na burakach pojawiają się w okresie ukazywania się wschodów i wygryzają na powierzchni liścia okrągłe ranki, pozostawiając zwykle dolną skórkę nie uszkodzoną. W miarę wzrostu liść zasycha w miejscu uszkodzonym i tworzy się otwór. Uszkodzenia takie są bardzo niebezpieczne dla młodych roślin, szczególnie gdy panuje pogoda sucha i ciepła. Samice składają jaja do gleby. Wylęgłe larwy żywią się korzonkami roślin, po czym przepoczwarczają się. Chrząszcze pojawiają się, gdy buraki są już wyrośnięte, toteż w tym okresie nie wyrządzają większych szkód. Zapobieganie i zwalczanie. Najskuteczniejsze są wszystkie zabiegi przyspieszające wzrost roślin, gdyż starsze rośliny są uszkadzane w mniejszym stopniu. Konieczne jest niszczenie chwastów zarówno na plantacji, jak i w jej otoczeniu. Zabieg chemiczny należy wykonać w momencie pojawienia się chrząszczy, stosując Karbatox zawiesinowy 75 (1,8 kg/ha), Metation E 50 (1 l/ha), Owadofos płynny 50 (1 l/ha), Basudin 25 EC (1,5—2 l/ha), Ripcord 10 EC (0,3 l/ha) do opryskiwania lub Kar- batox pylisty 5 (20 kg/ha) względnie Furadan 5 G (20 kg/ha) lub Counter (15 kg/ha).